Yoga- en Kuurreizen

Kuurreis Slowakije Trencianske Teplice
Het Kuuroord

Wat wordt er behandeld?

Het kuuroord is gespecialiseerd in de behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, de behandeling na operaties en ongevallen, chronische reumatische aandoeningen en de behandeling van psoriasis. Het doel is om de pijn te verlichten, het vergroten van de beweeglijkheid, verhoging van de spierkracht en het spier evenwicht. Dit alles om de functionaliteit en het welbevinden te verbeteren, arbeidsongeschiktheid te voorkomen, pijnstillende medicatie te kunnen verminderen en zo gezonder te kunnen leven.
Het kuuroord behandeld tevens neurologische aandoeningen (m.u.v. epilepsie).
Belangrijk is het positieve effect van de kuurtherapie op de geestelijke toestand van de patiënt, door de behandelingen zult u ervaren dat u echt aan uzelf werkt bent en ervaart u innerlijke rust.

Aandoeningen van het bewegingsapparaat
Degeneratieve ziekten
 • Artrose in gewicht-dragende gewrichten en andere extremiteiten
 • Spinale aandoeningen waaronder disc aandoeningen en scoliose
Ontstekingsziekten
 • Reumatoïde artritis en zijn varianten
 • Ziekte van Bechterew
 • Andere ontstekingsziekten van de gewrichten en extra-articulaire reuma
Behandeling na blessures en operaties
 • Behandeling na botbreuken en botcorrecties, tevens na kunstmatige gewrichtsprotheses.
 • Pees, meniscus letsel en na de operatie van de tussenwervelschijf
Zenuwziekten
 • Zwakte / verlamming veroorzaakt door een ontsteking, metabolische of mechanische beschadiging van perifere zenuwen
 • Herstel na beroerte
 • Behandeling na blessures en operaties van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen
 • Multiple Sclerose (MS)
 • Degeneratieve zenuwziekte, ziekte van Parkinson
 • Syringomyelia
Huidziekten
 • Sommige huidziekten - vooral psoriasis (psoriasis)

Geschiedenis

Hammam
De heilzame bronnen in het gebied van het huidige kuuroord werden volgens de legende ontdekt door een kreupele herder. Deze herder was op zoek naar een verloren mank schaap en ontdekte tijdens het zoeken een klein meertje dat naar zwavel rook. Daarin ging het schaap zich baden. Nadat de herder iedere keer hetzelfde schaap uit het water moest halen, bemerkte hij dat het schaap steeds beter ging lopen. Door de ervaring met zijn schaap, besloot hij zijn pijnlijke lichaamsdelen ook eens te baden in het meer, waardoor het hem stukken beter ging.
Het gerucht over het genezende water verspreidde zich snel en zieken kwamen van heinde en verre om zich in het heilzame water te baden.
De eerste schriftelijke vermelding van de warme bronnen stamt uit het jaar 1247. In de tijd van 1300 t/m 1600 behoorde de bronnen toe aan de heersers van het kasteel van Trencin. Er wordt aangenomen dat de vroegere jachtvolkeren en de Romeinse legioenen rond 200 na Chr. de bronnen ook al moesten kennen.
De grootste ontwikkeling van het kuuroord is tot stand gekomen door de familie llésházy, die 241 jaar eigenaar is geweest en ervoor gezorgd hebben dat het kuuroord een van de meest belangrijke kuuroorden van het Oostenrijks-Hongaarse rijk was.
In 1835 werd het kuuroord gekocht door de Weense zakenman Juraj Sina, die het verbouwde en moderniseerde. Zijn zoon Simon liet een hotel bouwen en maakte een schitterend kuurpark. Zijn dochter Iphigenie liet in 1888 ten behoeve van het spiegelbad Sina het waardevolste en tot vandaag de dag behouden historische Hammam in oriëntaalse Moorse stijl bouwen.


Hotel PaxHet populaire, onlangs gerenoveerde hotel ligt midden in het centrum van de stad in het voetgangersgebied tegenover de hammam Sina. De kuurartsen houden spreekuur in het hotel. Pax ademt een aangename sfeer uit en is een goede uitvalsbasis voor wellness en ontspaning. Alle behandelingen zijn op loopafstand te vinden.

Accommodatie

Pax heeft een capaciteit van 270 bedden, verdeeld over zes verdiepingen. Er zijn eenpersoonskamers, tweepersoonskamers, 7 comfortabele appartementen en 3 kamers voor mindervaliden beschikbaar.

De Luxe appartementen

Uitrusting van de appartementen: satelliet-tv, draadloos internet, radio, telefoon, koelkast, waterkoker, kluis, haardroger, douche / bad, toilet en slaap/woonvertrek.

Comfort Kamer

Kamer: satelliet-tv, draadloos internet, radio, telefoon, koelkast, toilet, douche.

Maaltijden

De eetzaal is op de eerste verdieping.
 • Het ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm, bestaande uit warme en koude buffet en een drankenaanbod koffie, thee, cacao, koude dranken.
 • Voor de lunch en het diner is een keuze te maken uit vier verschillende gerechten. Zowel de lunch als het diner is een warme maaltijd. De drankjes zijn voor eigen rekening.
 • In Slowakije is het gebruikelijk dat u een vaste plaats aan een tafel toegewezen krijgt, daar dient u dan altijd plaats te nemen. U ontvangt een menukaart voor de komende dagen en vult in welke maaltijd u graag wilt hebben op de betreffende dag. De menu's zijn eenvoudig doch smakelijk.Behandelingen en massages

Kuren in thermaalbad

Er zijn 5 warmwaterbronnen elk met dezelfde chemische eigenschappen, die van elkaar verschillen door de temperatuur van het water. De watertemperatuur varieert per bron van 37,7 tot 40 ° C. De bronnen zijn dankzij de optimale temperatuur en het directe gebruik van de balneotherapie zonder externe verwarming of koeling te gebruiken voor het kuren. Het kuren in het thermaalbad (balneotherapie) is de belangrijkste basis van een goede kuur. Het waardevolle geneeskrachtige element - waterstofsulfide – is in een hoog concentraat opgelost als gas in het water aanwezig. Doordat het water niet verwarmt of gekoeld hoeft te worden is de werking optimaal en uniek te noemen. De thermale minerale bronnen in Trencianske Teplice hebben een pijnstillend effect, ze verbeteren de weefseldoorbloeding en verminderen de spierspanning. Dit alles draagt bij tot verbetering van de mobiliteit en heeft een positief effect op de lichamelijke conditie en de geestelijke ontspanning.
Duur van het bad: 20 minuten bad en 20 minuten rusten (totale duur ca. 40 minuten)

Balneotherapie

De balneotherapie is een van de oudste gebieden van de geneeskunde en houdt zich bezig met het gebruik van natuurlijke remedies ter verbetering, ondersteuning en het terugwinnen van de gezondheid. Als aanvulling op de hete bronnen die we gebruiken in Trencianske Teplice worden ook de volgende therapieën gebruikt:
 • Modderpakking: De modderpakking is een thermo-therapeutische toepassing die wordt gecreëerd door hete modder vermengd met paraffine. De overdracht van deze directe warmte in het lichaam veroorzaakt een betere doorbloeding en verlicht zo de pijn en ontspant de spieren. De modderpakking is geschikt voor alle chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.
  Duur: 20 min.
 • Paraffine: Deze thermische behandeling bestaat uit onderdompeling van de handen in de verwarmde, vloeibare paraffine of plaatsing van pakketten paraffine op de pijnlijke gebieden. Deze behandeling zorgt voor een betere doorbloeding, het verbetert de mobiliteit van gewrichten en heeft ook een analgetisch effect. Paraffine wordt aanbevolen voor chronisch reumatische aandoeningen en is tevens goed inzetbaar bij een adervernauwing en problemen met de polsen.
  Duur: 20 min.
 • Minerale modder: Deze thermische behandeling op basis van verwarmde modder met minerale verbetert de weefseldoorbloeding, werkt spierverslappend, krampstillend en pijnstillend. Het wordt gebruikt bij chronische pijn (voornamelijk in de botten), verstrammingen en is tevens goed inzetbaar bij artrose.
  Duur van de kuur: 20 min in modder, douchen en 10 minuten rusten (totaal ca. 45 minuten)

Massages

Wat doet massage met je?
Massage heeft een gunstige invloed op onder meer het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Het verhoogt de hoeveelheid endorfine en oxytocine in het lichaam. Ze verminderen stress en nog beter: stimuleren het geluksgevoel.
Onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatige massages het aantal bloedcellen in je lichaam toeneemt. En dat is goed nieuws voor de werking van het immuunsysteem, oftewel: het verhoogt je weerstand.

Lichaam en geest
Na een massage zal je merken dat spieren soepeler worden en de doorbloeding beter. Hierdoor heb je er ook lang na de massage nog profijt van. Je hebt minder last van blessures, stijfheid, gewrichtspijnen, ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk, hoge/schommelende bloedsuikerspiegel en andere spanningen.
Geestelijk gebeurt er ook wat met je. Je zou het kunnen ervaren als ‘meer ruimte in je hoofd’, nieuwe energie, zin om je doelen na te streven en een groter bewustzijn van je lichaam, oftewel: je voelt beter.

Pijn of klacht
Een massage heeft ook een helende werking als het wordt ingezet ter behandeling van een klacht. Al met al kun je zeggen dat een goede massage een effectieve, natuurkundige therapie is die zowel preventief, ter ontspanning als klachtgericht kan worden toegepast.

Kortom, een massage: * Vermindert stress
* Stimuleert het geluksgevoel
* Verhoogt je weerstand
* Vermindert lichamelijke klachten
* Verbetert de balans tussen lichaam en geest
* Geeft energie!

Wij bieden u de volgende klassieke, therapeutische en ontspanningsmassages aan:
 • Klassieke massage: De klassieke massage bestaat uit een gedeeltelijke of volledige lichaamsmassage waarbij mechanische, handmatige prikkels met een groep specifieke handgrepen op het lichaam van de patiënt worden toegepast. Tijdens de massage worden massage emulsies gebruikt om hun effect te vergroten. Deze massage heeft een positief effect op het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Daarnaast is er een positieve invloed op de huid, het onderhuidse weefsel, het lymfestelsel en de spieren. Het is inzetbaar bij bijna alle ziekten van het bewegingsapparaat maar is met name geschikt voor spiervermoeidheid, het versnellen van het spierherstel en verbeteren van spierconditie.
  Voor een maximale ontspanning raden wij een volledige lichaamsmassage aan: duur 30 of 50 min. Ook zijn deel massages mogelijk: duur 10 of 15 minuten
 • Reflex massage *: Een reflex massage is een behandeling waarbij door middel van manuele technieken, die de werking van de actieve reflexpunten in het lichaam stimuleren. Het is een zeer ontspannende en effectieve massage. Het effect van de massage is spier-ontspannend en pijnstillend. De reflex massage is effectiever dan een lokale massage op een pijnlijke plek en beïnvloedt ook de functies van interne organen.
  Duur: 20 min.
  * enkel op advies van de kuurarts
 • Manuele lymfedrainage *: Deze behandeling maakt gebruik van zachte, langzame druk met de handen om de lymfedrainage van het lichaam en de ledematen te verbeteren. Dit heeft als effect dat het gevoel van pijnlijke spanningen en vermoeidheid vermindert. Bij zwellingen ten gevolge van operaties en ongevallen of chronische oorzaken is deze behandeling zeer efficient.
  Duur: 40 min.
  * enkel op advies van de kuurarts en tegen bijbetaling
 • Thaise massage: Het lichaam van de gemasseerde wordt tijdens een massage in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men Thaise massage ook wel eens schertsend "yoga for lazy people". Men wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. De spieren worden gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is. Ledematen worden gestrekt en uitgerekt, de rug gebogen tot een soepele kromming. De massage beoogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en deficiënties langs de energielijnen te weg te werken. Vergeleken met traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruik maakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, stimuleert de Thaise massage weliswaar dezelfde punten maar met een helende aanraking. Daarom zijn de punten aan minder spanning onderhevig, en de levensenergie, of Prana, krijgt gelegenheid om vrij te bewegen. Samen met het beïnvloeden van het energetische aspect, werkt men ook aan het fysieke lichaam. Beginnend bij de voeten en voortschrijdend tot het hoofd, zal het lichaam van de cliënt worden bewogen, losgemaakt en uitgerekt. De combinatie van energetische en fysieke aspecten is uniek aan Thaise massage, en datzelfde geldt voor de gevolgen. Deze oude massage wordt omschreven als een gift voor het lichaam (fysiek), de geest (spiritueel) en het gevoel (emotioneel). Het is een manier om ziekte te verhinderen, een hulpmiddel bij het oplossen van blokkades vóór zij zich psychisch of fysiek manifesteren, en voor het verhogen van de flexibiliteit. Tijdens de Thaise massage wordt gemakkelijkzittende kleding gedragen en de massage gebeurt op een futon of matras.
  Thaise massage voorkomt en verhelpt zowel lichamelijke als psychische klachten en stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem waardoor men weer energie krijgt. Chronische vermoeidheid, rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten en een slechte doorbloeding kunnen door Thaise massage worden verholpen. Het zorgt voor versoepeling van de weefsels (huid, spieren, zenuwbanen en gewrichten) en verbetert de bloedcirculatie. Het bestrijdt stress en vermindert depressieve gevoelens.
  Deze massage is enkel tegen bijbetaling te verkrijgen.

Elektrotherapie:

Het maakt gebruikt van het therapeutisch effect van verschillende vormen van elektrische stromen. Door stimuleren en prikkelen wordt de doorbloeding verbetert en ontstaat een betere toevoer van zuurstof in het bloed. Men kent verschillende soorten therapie, de meest bekende zijn Ultra geluid, Diadynamische stroom, Ultrasone therapie en Magnetische therapie. Deze therapieën worden in overleg met de kuurarts ingezet om problemen met het bewegingsapparaat te verbeteren en pijnklachten te doen verminderen.

Therapeutische revalidatie

Het gaat om individuele en collectieve oefening.
 • Individuele oefeningen:
  Een systeem van oefeningen die zich richt op de specifieke aandoening. Door het bewegen neemt de mobiliteit toe en kunt u er straks thuis verder mee oefenen. De oefeningen zijn vooral geschikt voor post-chirurgische problemen en ongevallen en voor cliënten met een ernstige lichamelijke beperking. Duur: 20 min.
 • Nordic Walking:
  Nordic Walking is wandelen in de natuur met verschil in moeilijkheidsgraad door middel van het gebruik van speciale stokken. Het is een moderne, eenvoudige maar effectieve methode voor fitnesstraining en een natuurlijke ontspanningsoefening van het bewegingsapparaat. Duur: 60 min.
 • Pilates oefening:
  Een complexe vorm van oefeningen die het lichaam trainen van top tot teen. Er zijn yoga-oefeningen gecombineerd met elementen van andere body oefeningen. Het verbetert de elasticiteit, de coördinatie, kracht, houding, spierbalans, ze verminderen stress, chronische vermoeidheid en de pijn. De methode wordt ook ingezet bij revalidatie van cliënten bij diverse problemen met de wervelkolom en het bewegingsapparaat. Duur: 60 min.
 • Water Aerobics
  Het is een dynamisch, snel trainen en bewegen in het water. Het is geschikt voor cliënten met een kleine handicap. Het doel is om de individuele spieren te trainen, het ontwikkelen van balans, mentale ontspanning, het rekken van verkorte spieren en het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. Duur: 50 min.
 • Yoga
  De beoefening van yoga is gebaseerd op de juiste ademhaling, concentratie en ontspanning, met de nadruk op het bewegingsapparaat. Er wordt een lichamelijke en geestelijke ontspanning opgewekt. Duur: 60 min.


Prijsstelling 2016-2017

Hotel Pax; Alle kuurbehandelingen vinden plaats in hotel Pax.. Alles onder 1 dak!!
Dr. Klassik Inclusief:
 • Verzorging op basis van vol pension. (Ontbijtbuffet, lunch en diner )
 • 3 Behandelingen per dag.
 • Aanvangs- en eindonderzoek kuurarts
 • Inclusief vlucht (definitieve prijs is afhankelijk van vlucht en beschikbaarheid.)
 • Prijs Inclusief transfer van luchthaven naar hotel.
 • Prijsstelling op basis van 2 personen op een 2 persoonskamer

Voor een definitieve prijsstelling van de vlucht vraagt u een offerte aan daar de prijzen afhankelijk zijn van beschikbaarheid van vluchten. Hoe eerder u boekt hoe goedkoper is de vlucht. Vertrek mogelijk vanaf Luchthaven Eindhoven. Amsterdam via Schiphol en Rotterdam airport.

>>>>> Individuele boekingen:
Vertrekdata: gehele jaar door.
8 dagen € 799,-
15 dagen € 1.150,-
22 dagen € 1.399,-
Prijs op basis van 2 personen op een 2 persoonskamer.
Toeslag 1 persoonskamer € 9,- per dag.

>>>>> Groepsreis 2017:
Dinsdag 14 februari t/m dinsdag 28 februari 2017; 8 dagen / 7 nachten.
Wilt u deze Kuurreis eens een keer proberen?
Boek dan een winter-proef-groepskuurreis met introductiekorting*:
8 dagen € 699,-
15 dagen € 999,-
Op basis van 2 personen op een 2 persoonskamer.
Toeslag 1 persoonskamer € 9,- per dag.
* Let op: deze prijzen gelden alleen voor nieuwe gasten die bij nog nooit een kuurreis hebben geboekt.

>>>>> Al eerder meegeweest?
Natuurlijk kunt u, ook wanneer u al vaker bent mee geweest bent, deze groepsreis boeken.
Echter dan zonder deze introductiekorting. Wij hebben dan de volgende prijsstelling:
8 dagen € 799,-
15 dagen € 1.050,-
Reissom op basis van 2 personen op een 2 persoonskamer.
Toeslag 1 persoonskamer € 9,- per dag.
Boek hier Kuurreis Individueel 08 dagen
Boek hier Kuurreis Individueel 15 dagen
Boek hier Kuurreis Individueel 22 dagen

Boek hier Groepskuurreis 08 dagen
Boek hier Groepskuurreis 15 dagen