Tanzania

Kilimanjaro: Route beklimming

De beklimming van Mount Kilimanjaro via de Machame route.

De beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen is dus in één van de droge seizoenen. In Tanzania kent men een kort en een lang regenseizoen. Een beklimming in januari of februari valt na het korte regenseizoen dat duurt van november tot en met december. De beklimming tijdens de periode juni t/m september valt na het lange regenseizoen (van april t/m eind mei of begin juni).
Wij hebben voor de groepsreizen gekozen voor de Machame trail omdat wij vinden dat deze route de meeste kans biedt om de top te bereiken! Andere routes zoals de Marangu, op aanvraag.
Mount Kilimanjaro is de hoogst bewandelbare berg ter wereld. Hoewel er geen technisch klimmen aan te pas komt op weg naar de top, moet de tocht beslist niet onderschat worden. Een goede voorbereiding en een goede gezondheid is van groot belang!

Beschrijving van de Machame Trail.

Duur: 7 dagen, 5 omhoog en 2 naar beneden.
Route: Machame Gate – Machame Camp –Shira Camp - Barranco Camp – Karanga Camp – Barafu Camp – Uhuru Peak via Stella Point, daarna via Barafu Camp en Mweka Camp naar Mweka Gate.

Deze route wordt over het algemeen beschouwd als één van de meeste gevarieerde en interessantste trails naar de top van Mount Kilimanjaro. Hoewel de route de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, geldt er per dag per route een maximum. Het is fysiek één van de zwaardere tochten is en er wordt in tenten overnacht. Tijdens de 5 daagse trekking omhoog, krijgt je lichaam meer tijd om te acclimatiseren/te wennen aan de grotere hoogtes dan andere routes die over het algemeen korter zijn en sneller stijgen waardoor hoogteziekte beslist op de loer blijft liggen. Kiest u voor de Machame-route dan is de kans van slagen om de top te bereiken veel groter! Tevens is de route ideaal voor iedereen die kennis wil maken met de overweldigende natuur in het Kilimanjaro National Park. Vandaar dat wij een duidelijke voorkeur hebben voor deze route!
Dag 1
Machame Village (1800m) - Machame Camp (3000m). Duur: 4 tot 5 uur.
De wandeling vandaag is voornamelijk door regenwoud en is geleidelijk. De eerste reuzenvarens verschijnen, bloeiende planten zijn op een paar hardnekkige na verdwenen. De eerste helft van het pad biedt afwisselend lichte stijgingen en vlakke stukken door donker en hoog regenwoud met veel traptreden af en toe onderbroken door zonlicht door kleine openingen in het bos. Het pad voert over een kam, dat door de dichte bebossing niet meteen herkenbaar is.
Hoe hoger men stijgt hoe stiller en donkerder het wordt. De donkergroene mos-bekleding en lianen aan bomen en takken neemt enorme dimensies aan.
Na de rustpauze, halverwege de tocht naar Machame Camp, wordt het zwaarder. De volgende 2 uur vergen veel energie en oplettendheid van de wandelaars. De stijgingsgraad verdubbelt zich naar iets boven de 20%. Onderweg passeert men regelmatig plaatsen waar door erosieschade flinke gaten gevormd zijn. Men moet over omgevallen bomen klimmen, over beekjes springen, enorme vrij gelegen wortels versperren af en toe de weg, het pad is vochtig en glad. Diep naar beneden hangende takken moet men ontwijken. Gezien het te overbruggen hoogteverschil, is en blijft het noodzakelijk een heel rustig tempo aan te houden om hoogteziekte te voorkomen.
In de middag kunt u de eerste bui verwachten zelfs in de droge periode, we lopen tenslotte door een `regen` woud. Tijdens het grote droge seizoen is de kans om nat te worden 50 : 50. Zorg ervoor regenkleding altijd binnen handbereik te hebben, deze tropenbuien komen onaangekondigd.
Als er steeds minder bomen zijn, nadert u het einde van dit gedeelte van de tocht hetgeen wordt aangekondigd door de overgang naar de heide- en mos zone. De weg wordt hier weer vlakker.
De ligging van het grote Machame Camp is fantastisch precies op de grens van regenwoud en heidevelden. Vanaf hier heeft men 's morgens en 's avonds een prachtig uitzicht op de omgeving.
Het kan er al koud zijn vanwege nachtvorst!
Dag 2
Machame Camp (3000 m) - Shira Camp (3800 m). Duur: 5 tot 7 uur
Na het ontbijt gaat het pad, direct geleidelijk stijgend, tussen hoge heideplanten door omhoog.
Ver vooruit ziet men het Shira-Plateau, het einddoel voor deze dag. Af en toe gaat het pad door een dal om daarna weer te stijgen. Na ongeveer een uur kan men niet meer van een pad spreken, het is meer een loopbare doorgang, soort rivierbedding, van minder dan een halve meter breed en erg steil en rotsig. In het bovenste gedeelte moet men zelfs even ‘berg’ klimmen en heb je je handen af en toe nodig.
Na ca. 2 uur ziet men, terugkijkend, de route die gisteren is afgelegd. Spoedig daarna houdt de heide op en loopt men over kale, steeds steiler wordende, rotsen. Na enige tijd ziet men grote hoeveelheden boomheide, reuzenlobelia's en reuzenkruiskruid opduiken. De helft van de tocht is nu afgewerkt en het kan steeds kouder worden. Zwarte vaak lava rotsen ter grootte van een huis bepalen het karakter van het landschap. Na ca. 5 tot 6 uur is de rand van het Shira-Plateau bereikt. Door hogere vegetatie lopen we naar ons kamp dat wij na een half uur bereiken.
Dag 3
Shira Camp (3800m) - Barranco Camp (3900m). Duur: ca. 6-8 uur.
Na geruime tijd stijgen, kiezen we bij een kruising het rechter pad: de Southern Summit Bound en bereiken een grote zwarte zandachtige woestenij, die met miljoenen zwarte lavabrokken bezaaid is. Het pad gaat nu ca. 1 uur bergopwaarts. Er is weer meer lage vegetatie maar het landschap blijft een woestijnachtig karakter houden. Wij lopen ongeveer twee uur door dit landschap en komen daarna langs een steile rotswand. Wij stijgen door tot 4600m waar wij aan de voet van de Lava Tower met blik op de Kili, onze lunch gebruiken. Via een lange afdaling afgewisseld met enige stijging, komen wij de fraaie Reuzenlobelia’s en Reuzenkruiskruid tegen. Daarna komt na deze lange dag het Barranco Camp in zicht. We zien links de machtige Barranco Wall die door de ondergaande zon, een prachtige kleur-schakering heeft van geel tot krachtig rood. Tegenover ons is de "Breakfastwall" te zien die wij morgen moeten bedwingen. Ook is de besneeuwde Kili goed zichtbaar. Naar beneden kijkend zien we de lichten van Moshi glinsteren ongeveer 3400m lager en ca. 60 km verder gelegen. De sterrenhemel is hier schitterend.
Dag 4
Barranco Camp (3900m) - Karanga Camp (4000m). Duur: 4 tot 5 uur
We breken vroeg op en gaan in de richting van de "Breakfastwall". Een paar minuten nadat u een grote rotspartij gepasseerd bent, begint de opgang naar de "Breakfastwall". De bestijging hiervan is niet makkelijk en erg steil maar het is niet zo gevaarlijk als het lijkt. Na 1½ tot 2 uur heeft u het voor elkaar. Boven aangekomen ziet u vanaf een klein plateau de Kili schitterend liggen mits wolkenvrij. Rechts ziet u het pad dat wij moeten volgen. Het gaat nu weer een tijdje bergafwaarts. Een klein half uurtje ná de "Breakfastwall" moet u weer een beekje oversteken. De rest van het pad is snel beschreven: bergop, bergaf en beekjes oversteken waarvan sommige uitgedroogd zijn. De Kili hebben wij steeds aan de linkerkant en bij mist kan het zicht niet meer dan 10 meter tot 200 meter bedragen. Dan is het hier meestal koud en vochtig. Ook tijdens de droge periode regent het hier vaak en gaat de regen regelmatig over in hagel of sneeuw. Plotseling ziet u in een reusachtig dal, de Karanga Valley met aan de overkant het Karanga camp. De afdaling de kloof in is steil.
Na enige tijd bent u bij de Karanga River (een beek) aangekomen. De weg omhoog naar Karanga Camp is steil en kan lang, koud en inspannend zijn.
Dag 5
Karanga Camp (4000m) - Barafu Camp (4600m). Duur: ca. 4 uur
Onze route gaat weer net als voorgaande dagen: bergop. Hiervoor wordt u beloond door grandioze vergezichten op Moshi, Mount Meru en de Kili. Het is een fantastisch panorama als het weer meewerkt. Na ca. 1,5 tot 2 uur is een rustplaats (met een belangrijke kruising) bereikt en kijkt men in een heel breed dal. Als u naar het Barafu Camp wilt, moet u eerst naar het dal afdalen en aan de andere kant van het dal weer steil omhoog.
De steenbrokken worden vlakke platen, die langs de weg liggen, vaak verbrokkeld tot heel veel losliggende stenen. Nog een half uur en men bereikt een wegversperring: een lavarug. Men kan er in rechte weg overheen klimmen of er omheen lopen wat een ca. 500 meter omweg betekent.
We lopen over een kam verder. We gaan links steil omhoog en zien na ca. 20 minuten voor de eerste maal de Mawenzi, Kili`s 2e krater. De weg blijft stijgen op een harde ondergrond van heel veel losliggende stenen. Lastig is ook de vaak plotseling opkomende stormwind en de felle kou. Dan bent u bij Barafu Camp, een pure stenenwoestenij. Na de lunch is het rusten geblazen tot aan het late diner want voordat we naar de top vertrekken proberen we nog wat extra rust te nemen. Tegen middernacht starten we met de beklimming naar de top.
Dag 6
Barafu Camp (4600m) - Uhuru Peak (5895m) - Barafu Camp/Mweka Camp. Duur: 9 tot 11 uur.
De bodem is knalhard bevroren, je loopt over losse steenslag, vulkanisch gruis, zand en platen.
Deze beklimming is steil en inspannend. Langzaam lopen, rustig ademen en geen onnodige bewegingen is ons advies. Na 5-6 uur lopen verschijnt in de schemering aan de kraterrand het bord, Stella Point. Het panorama van de kraterrand berooft u bij goed weer van de laatste adem. Vanaf Stella Point tot Uhuru Peak is het nog een klein uurtje. U heeft de top bereikt en u staat op 5895m, `Het dak van Afrika`!
U hebt uitzicht op: Moshi, Mawenzi, Mount Meru, de Masai-Steppe, de komplete Oost- en Zuidflank. Bij helder weer ziet u de kromming van de aarde, even het gevoel of u vanuit de ruimte kijkt.
U zou graag langer van dit panorama willen genieten maar vaak dwingen de kou en de wind en uw energie, u op deze hoogte tot verder gaan, de afdaling wacht die 2 tot 5 uur in beslag neemt. Daarna terug naar Barafu kamp. Heerlijk nagenieten en sterke verhalen ophangen en daarna uitrusten in uw tent. Na de lunch: afdalen naar Mweka Camp om daar voor het laatst op de berg te overnachten. Daar iedereen last heeft van het weer en hoogteziekteverschijnselen, is verder afdalen tot Mweka, veruit de beste optie.
Dag 7
Mweka Camp – Mweka Gate - Arusha Lodge. Duur afdaling 3-4 uur.
Na een goed vroeg ontbijt beginnen we aan een stevige afdaling naar Mweka Gate vanuit Mweka Camp (3000m.) door het regenwoud. Als we geluk hebben, komen we de Colobus apen nog tegen.
Na uitschrijving gaan we voor een lunch naar Mweka village.
Vervolgens transport naar onze lodge bij Arusha.
U ontvangt voor het bereiken van Stella Point cq Uhuru top, een genummerd certificaat.

Tanzania: combinaties

Bel de ID Travel vakantielijn 073 - 511 23 14 voor uw ideale combinatie! Kilimanjaro Safari Zanzibar Tanzania: uw bezoek meer dan waard!

Boek hier Kilimanjaro

Boek hier Kilimanjaro + Safari

Boek hier Kilimanjaro + Zanzibar

Boek hier Kilimanjaro + Safari + Zanzibar

Tanzania

Kilimanjaro Algemene Info
Lees meer...

Kilimanjaro Data en Prijzen
Lees meer...

Kilimanjaro Route beklimming
Lees meer...

Kilimanjaro Gezondheid
Lees meer...

Kilimanjaro Training
Lees meer...

Kilimanjaro Materialen en Kleding
Lees meer...


Tanzania Safari
Ga op safari
Lees meer...


Tanzania Zanzibar
Rust lekker uit op het strand van Zanzibar.
Lees meer...

Boek Kilimanjaro (Kili)

Boek Kili+Safari

Boek Kili+Zanzibar

Boek Kili+Safari+ Zanzibar