Tanzania

Tanzania en Kilimanjaro AlgemeenDit schitterende land kent een ongekende verscheidenheid aan natuur.
Het heeft een magnifieke 800km lange tropische kust, de hoogste berg van Afrika de Kilimanjaro van 5896m, een enorme diversiteit van dieren die in grote aantallen voorkomen, grote meren dus met andere woorden een uitbundige flora en fauna.Dit alles geniet een wereldwijde reputatie en zijn absolute bezoekersmagneten!
Miljoenen wilde dieren zwerven over de savannes en het grasland om, na de jaarlijkse regens, in enorme kuddes nieuwe verse weidegrond te zoeken. Een publiekstrekker nr 1!.
De Serengeti-het grootste Nationale Park in Tanzania- en de Ngorongoro krater zijn bij uitstek de coulisse om de 'The Big Five' te spotten. Men is terecht trots op deze enorme belangstelling uit de hele wereld maar tegelijkertijd zijn de Tanzanianen zich bewust van het feit dat er met grote zorg omgegaan moet worden met deze delicate ecosystemen zodat de komende generaties ook maximaal kunnen genieten van deze unieke natuurschatten.
In Tanzania wonen rond 40 miljoen mensen. Het grootste gedeelte van de bevolking (95%) heeft een Bantoe achtergrond al heeft er veel vermenging plaatsgevonden met Arabieren en Perzen door de eeuwen heen. Een klein gedeelte heeft Aziatische en Europese voorouders (2%). De bevolking is samengesteld uit 130 volkeren en de 12 grootste zijn verantwoordelijk voor 50% van het totaal. De Nyamwezi zijn de grootste, zij maken 15% van de bevolking uit. Sommige volkeren houden nog sterk vast aan hun traditionele gewoonte en kleding, het duidelijkste voorbeeld daarvan is de Masai.
Dit grote land (14x Benelux) is dus om veel redenen uw bezoek meer dan waard.

Wij bieden u de volgende mogelijkheden:

 • Kilimanjaro beklimming
 • Safari's
 • Zanzibar strandvakantie


Ook combinaties zijn mogelijk zoals eerst de Kilimanjaro, daarna een safari en tot slot uitrusten op het strand van Zanzibar.
Of stel dat uw partner niet wil klimmen, maar wel op safari kan, dan bieden wij u een reisplan dat gedeeltelijk kan verschillen per partner / deelnemer.
IDTravel: Avontuurlijk en flexibel. Bel onze IDTravel vakantielijn: 073 - 511 23 14

Kilimanjaro - Algemene informatie

ID Travel biedt diverse expeditie reizen aan buiten Europa. Eén van deze expeditie reizen is de Kilimanjaro trekking. De Kilimanjaro trekking is een groepsreis voor de duur van twaalf dagen en is bedoeld voor sportieve mensen met de nodige ervaring op pittige bergwandelingen . U gaat onder vakkundige begeleiding de uitdaging aan de top van de Kilimanjaro te bereiken, het dak van Afrika!
Mount Kilimanjaro is de hoogst bewandelbare berg ter wereld. Hoewel er geen technisch klimmen aan te pas komt op weg naar de top, moet de tocht beslist niet onderschat worden. Een goede voorbereiding is van groot belang.

Tijdens de Kilimanjaro trekking wandelt u in vijf dagen via de Machame Trail naar de top van de hoogste berg van Afrika en u wandelt in twee dagen weer terug. ID Travel regelt de overnachting in 3- persoons tenten en de nodige dragers voor het eten, drinken en de rest van het materiaal.
Tevens heeft u bij ID Travel de mogelijkheid de Kilimanjaro trekking te combineren met een aansluitende avontuurlijke safari in de wildparken van Tanzania, zoals het wereldberoemde NP Serengeti, Ngorongoro, Tarangire en Manyara en/of strandvakantie op Zanzibar.

De berg Kilimanjaro bevindt zich op de grens van Kenia en Tanzania en is Afrika's hoogste berg, werelds grootste vrijstaande berg en behoort tot ‘s werelds grootste vulkanen. De beste tijd om deel te nemen aan de Kilimanjaro trekking, is in één van de droge periodes.

Mount Kilimanjaro van 5895m hoogte, is een uitdaging voor de échte sportieve wandelaar om in 7 dagen via de Machame Trail de hoogste berg van Afrika, te bedwingen. U loopt in 5 dagen omhoog en dan wordt er in 2 dagen afgedaald. Wij overnachten met tweepersonen in een grote 2-persoons tent. Zelf dragen we een rugzak met eerste levensbehoeftes (eten, drinken, regenspullen etc.). Een rugzak met schone kleding, 2e paar schoenen etc. wordt gedragen door een drager, die samen met de andere dragers het voedsel en het materiaal (tenten, kookgerei etc.) mee naar boven dragen. Het laatste traject naar de top, start 's nachts om ca. 24.00 uur. Dan heeft u tijd genoeg om rond de zonsopkomst, op de top te staan.
De eerste en de 2 laatste dagen van de expeditie overnachten we in een Lodge in/bij Arusha.

Mount Kilimanjaro bevindt zich in Tanzania dichtbij de grens met Kenia. Zoals het bord op het hoogste punt (Uhuru Peak) aangeeft, is deze berg:

Africa's highest point of 5895m, the world's largest free-standing mountain and one of the world's largest volcanoes!


Feiten en cijfers

 • Het hoogste punt is Uhuru Peak, 5895m boven zeeniveau
 • In 1889 zetten 2 Duitsers als eerste Europeaan voet op de top
 • In 1921 werd Mount Kilimanjaro aangewezen als Forest Reserve
 • In 1973 werd het National Park Kilimanjaro opgericht
 • In 1977 werd het Park Headquarters geopend door president Nyerere
 • In 1989 werd Mount Kilimanjaro aangewezen als World Heritage door de UNESCO
 • De exacte locatie is 2 50'/ 3 20' zuiderbreedte, 37 00' / 37 35' oosterlengte
 • Het totale Forest Reserve beslaat 929 km2, het Nationaal Park 756 km2
 • De Kibo Krater is 1,9 x 2,7 km; de zogenaamde Inner Crater heeft een diameter van 1,3 km
 • Het korte regenseizoen valt in november-december, het lange regenseizoen in maart-mei/juni
 • De temperatuur neemt gemiddeld 1 graad Celsius af per 200 m stijging

De naam

Over de herkomst van de naam Kilimanjaro bestaat geen eenduidigheid. Er zijn verschillende verklaringen gebaseerd op woorden in het Swahili, en de Chagga en Machame dialecten.

Geschiedenis

In de tweede eeuw na Christus schreef de Griekse astronoom en cartograaf Ptolemeus over een grote sneeuwberg, ten zuiden van het huidige Somalië. Zijn geschriften zijn het eerste geschreven bewijs van het bestaan van de Kilimanjaro. In de daarop volgende duizend jaar werd de berg niet weer genoemd in enig geschrift. De berg bleef een mythe, die opdook in de verhalen van de Arabische handelaars aan de kust van Oost-Afrika.
Ten gevolge van de pogingen van Britse ontdekkers en geografen om de bronnen van de Nijl te vinden, zond William Cooley rond 1840 een rapport naar London waarin werd gesproken van een bergrug: Kirimanjara.
Toch was het pas een tiental jaren later dat een Europeaan het bestaan van een met sneeuw bedekte berg op de evenaar bevestigde.
De Zwitserse missionaris Johann Rebmann had tijdens één van zijn tochten gehoord van de berg Kilimasharo, waarvan de top was bedekt met zilver, en aan de voet daarvan de Jagga(nu Chagga) woonden, een angstaanjagend volk. Zijn verslag werd in april 1849 gepubliceerd.
Na twee mislukte expedities in 1887 en 1888, was de Duitse geograaf Professor Hans Meyer samen met de bekende alpinist Ludwig Purtscheller in 1889 de eerste Europeaan die voet zette op de top van de berg.
Twintig jaar later, in 1912, werden de eerste hutten (Mandera en Horombo) gebouwd, onder leiding van Dr. E. Forster, de oprichter van de Duitse Kilimanjaro Mountain Club. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vertraagde de bouw van de Kibo hut. In 1929 werd de Mountain Club of East Africa opgericht (nu de Kilimanjaro Mountain Club). Mede onder hun invloed werd in 1932 de Kibo Hut voltooid. Vele van de legendarische namen uit de geschiedenis van de Kilimanjaro zijn nog terug te vinden op de berg.

Geologie

Ten gevolge van de beweging van de schollen van de aardkorst werd de Great Rift Valley gevormd, die van de Rode Zee, via Tanzania naar Zuid Afrika loopt. De vulkanische activiteit in en langs de Great Rift Valley leidde tot het ontstaan van vulkanen als de Ngorogoro, Mount Meru, Mount Kenya en Mount Kilimanjaro. Mount Kilimanjaro is een relatief jonge vulkaan. De berg ontstond zo'n 750.000 jaar geleden door uitbarstingen van drie verschillende vulkanen, de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De eerste twee doofden uit, maar een uitbarsting van de Kibo zo'n 360.000 jaar geleden zorgde ervoor dat de berg de huidige hoogte (exceptioneel hoog voor een vulkaan) kon bereiken. Ongeveer 10.000 jaar geleden vormde zich door een grote aardverschuiving de Barranco Wall. Bij Kibo's laatste uitbarsting werden de zogenaamde Ash Pit en de Inner Crater gevormd.
De top van de Kilimanjaro was eens volledig bedekt met een ijslaag van meer dan 100m dik.
De gletsjers reikten destijds tot wel 4000m. In 1898 was Hans Meyer de eerste die melding maakte van de zich terugtrekkende gletsjers; het betrof een verschil van ongeveer 100m, sinds zijn eerste beklimming. Tegenwoordig gaat men er op basis van wetenschappelijk onderzoek vanuit dat in een periode van 10 tot 20 jaar al het ijs van de Kilimanjaro zal zijn verdwenen.

Flora en fauna

Mount Kilimanjaro kent vijf verschillende zones, die elk ongeveer 1000 hoogtemeters beslaan, startend op 800 meter.
De lagere hellingen worden bewerkt door de lokale bevolking. Op de vruchtbare grond wordt vooral maïs, bananen en koffie verbouwd. Op de zuidelijke hellingen valt, in tegenstelling tot de droge noordelijke hellingen, jaarlijks zo'n 500-1800mm regen. In de bomen komen kleine nachtzoogdieren voor o.a. (Galago sp. en de boomhyrax, Dendrohyrax.De volgende zone bestaat uit bos. Op de zuidelijke hellingen valt zo'n 2000mm regen per jaar, en daarmee is deze zone de belangrijkste bron van het water op de berg. In deze gordel komen grotere zoogdieren voor (tot en met olifanten en buffels), maar u heeftde meeste kans om apen waar te nemen (bijvoorbeeld de zwart-witte Colobus apen). Gedurende de dag ontstaat er op circa 2500m meestal een wolkenband, die vervolgens opstijgt langs de berg.
De volgende zone wordt wel de heidegordel genoemd, naar de meest dominante vegetatie in dit gebied. Het is een semi-alpiene zone, met een interessante vegetatie, waarvan de reuzenlobelia's en Dendrosenecio's de meest opvallende exponenten zijn. Er komen relatief weinig zoogdieren voor.
De vierde zone is de hoogland-woestijn. In dit gebied valt jaarlijks slechts zo'n 250mm regen. De temperatuur fluctueert van matige vorst 's nachts tot rond de dertig graden overdag. De meeste begroeiïng bestaat uit polvormende grassen en (korst-)mossen. De dieren die er op deze hoogte voorkomen, waaronder een aantal roofvogels, verblijven hier slechts overdag en keren 's nachts terug naar lager gelegen gebieden.
De zone waarin de top van de berg valt wordt gekenmerkt door een arctisch klimaat. De neerslag in deze zone valt vrijwel uitsluitend in de vorm van sneeuw of hagel. Planten komen alleen voor op geïsoleerde plaatsen, , in de krater, waar het warme ontsnappende gas zorgt voor een beperkte hoeveelheid vloeibaar water. Getuigenissen van fauna zijn sporadisch. Het bekendste voorbeeld is wel het Bevroren Luipaard, dat voorkomt in het boek The Snow of Kilimanjaro, van Ernest Hemingway.

Tanzania

Kilimanjaro Algemene Info
Lees meer...

Kilimanjaro Data en Prijzen
Lees meer...

Kilimanjaro Route beklimming
Lees meer...

Kilimanjaro Gezondheid
Lees meer...

Kilimanjaro Training
Lees meer...

Kilimanjaro Materialen en Kleding
Lees meer...


Tanzania Safari
Ga op safari
Lees meer...


Tanzania Zanzibar
Rust lekker uit op het strand van Zanzibar.
Lees meer...

Boek Kilimanjaro (Kili)

Boek Kili+Safari

Boek Kili+Zanzibar

Boek Kili+Safari+ Zanzibar