MENU SLUITEN

Kilimanjaro

Expeditie

 • Land: Tanzania
 • Gebieden: Kilimanjaro, optie diverse natuurparken, optie Zanzibar
 • Niveau: Kilimanjaro 3-4
 • Aantal dagen: Kilimanjaro 12,  Safari 6, Zanzibar 6
 • Verzorging: Variabel zie beschrijvingen

Land: Tanzania
Gebieden: Kilimanjaro, optie diverse natuurparken, optie Zanzibar
Niveau: 3-4 Kilimanjaro
Aantal dagen: Kilimanjaro vanaf 12,  Safari vanaf 9, Zanzibar vanaf 6
Verzorging: Variabel, zie beschrijvingen

De beklimming van Mount Kilimanjaro; De Kilimanjaro Expeditie

De beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen is dus in één van de droge seizoenen. In Tanzania kent men een kort en een lang regenseizoen. Een beklimming in januari of februari valt na het korte regenseizoen dat duurt van november tot en met december. De beklimming tijdens de periode juni t/m september valt na het lange regenseizoen (van april t/m eind mei of begin juni).
Wij hebben voor de groepsreizen gekozen voor de Machame trail omdat wij vinden dat deze route de meeste kans biedt om de top te bereiken! Andere routes zoals de Marangu, op aanvraag.
Mount Kilimanjaro is de hoogst bewandelbare berg ter wereld. Hoewel er geen technisch klimmen aan te pas komt op weg naar de top, moet de tocht beslist niet onderschat worden. Een goede voorbereiding en een goede gezondheid is van groot belang!

Safari in 4 Nationale Parken

U kunt deelnemen aan een avontuurlijke Wildlife Safari in 4 Nationale Parken van Tanzania. Dit kan in aansluiting van de beklimming van de Kilimanjaro.
Het is natuurlijk heel handig om op een moment dat u er tòch bent van de gelegenheid gebruik te maken om de prachtige natuur en haar in het wild levende dieren van Tanzania te bewonderen. Er zijn Lodge en Camp safari’s van verschillende duur. Bel voor een safari op maat.
Standaard Lodge safari van 6 dagen/5 nachten.

Eiland Zanzibar

Het Tanzaniaanse eiland Zanzibar ligt 35km van Dar Es Salaam in de Indische Oceaan en meet ongeveer 85 bij 38 km.
Op zanzibar kunt u o.a. duiken, snorkelen, een bezoek brengen aan de old town, een specerijen plantage bezoeken ( Spice Tour) of gewoon lekker zwemmen, luieren en kijken naar de apen of de vogels.

Kilimanjaro, Safari en Zanzibar op een rij

Reisplan Kilimanjaro Expeditie

Duur: 7 dagen, 5 omhoog en 2 naar beneden. Dit is de feitelijke tjd voor de expeditie, exclusief de reis- en rustdagen voor en na de ze expeditie.
Route: Machame Gate – Machame Camp –Shira Camp – Barranco Camp – Karanga Camp – Barafu Camp – Uhuru Peak via Stella Point, daarna via Barafu Camp en Mweka Camp naar Mweka Gate.

Deze route wordt over het algemeen beschouwd als één van de meeste gevarieerde en interessantste trails naar de top van Mount Kilimanjaro. Hoewel de route de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, geldt er per dag per route een maximum. Het is fysiek één van de zwaardere tochten is en er wordt in tenten overnacht. Tijdens de 5 daagse trekking omhoog, krijgt je lichaam meer tijd om te acclimatiseren/te wennen aan de grotere hoogtes dan andere routes die over het algemeen korter zijn en sneller stijgen waardoor hoogteziekte beslist op de loer blijft liggen. Kiest u voor de Machame-route dan is de kans van slagen om de top te bereiken veel groter! Tevens is de route ideaal voor iedereen die kennis wil maken met de overweldigende natuur in het Kilimanjaro National Park. Vandaar dat wij een duidelijke voorkeur hebben voor deze route!

Dag 1

Machame Village (1800m) – Machame Camp (3000m). Duur: 4 tot 5 uur.
De wandeling vandaag is voornamelijk door regenwoud en is geleidelijk. De eerste reuzenvarens verschijnen, bloeiende planten zijn op een paar hardnekkige na verdwenen. De eerste helft van het pad biedt afwisselend lichte stijgingen en vlakke stukken door donker en hoog regenwoud met veel traptreden af en toe onderbroken door zonlicht door kleine openingen in het bos. Het pad voert over een kam, dat door de dichte bebossing niet meteen herkenbaar is.
Hoe hoger men stijgt hoe stiller en donkerder het wordt. De donkergroene mos-bekleding en lianen aan bomen en takken neemt enorme dimensies aan.
Na de rustpauze, halverwege de tocht naar Machame Camp, wordt het zwaarder. De volgende 2 uur vergen veel energie en oplettendheid van de wandelaars. De stijgingsgraad verdubbelt zich naar iets boven de 20%. Onderweg passeert men regelmatig plaatsen waar door erosieschade flinke gaten gevormd zijn. Men moet over omgevallen bomen klimmen, over beekjes springen, enorme vrij gelegen wortels versperren af en toe de weg, het pad is vochtig en glad. Diep naar beneden hangende takken moet men ontwijken. Gezien het te overbruggen hoogteverschil, is en blijft het noodzakelijk een heel rustig tempo aan te houden om hoogteziekte te voorkomen.
In de middag kunt u de eerste bui verwachten zelfs in de droge periode, we lopen tenslotte door een `regen` woud. Tijdens het grote droge seizoen is de kans om nat te worden 50 : 50. Zorg ervoor regenkleding altijd binnen handbereik te hebben, deze tropenbuien komen onaangekondigd.
Als er steeds minder bomen zijn, nadert u het einde van dit gedeelte van de tocht hetgeen wordt aangekondigd door de overgang naar de heide- en mos zone. De weg wordt hier weer vlakker.
De ligging van het grote Machame Camp is fantastisch precies op de grens van regenwoud en heidevelden. Vanaf hier heeft men ’s morgens en ’s avonds een prachtig uitzicht op de omgeving.
Het kan er al koud zijn vanwege nachtvorst!

Dag 2

Machame Camp (3000 m) – Shira Camp (3800 m). Duur: 5 tot 7 uur
Na het ontbijt gaat het pad, direct geleidelijk stijgend, tussen hoge heideplanten door omhoog.
Ver vooruit ziet men het Shira-Plateau, het einddoel voor deze dag. Af en toe gaat het pad door een dal om daarna weer te stijgen. Na ongeveer een uur kan men niet meer van een pad spreken, het is meer een loopbare doorgang, soort rivierbedding, van minder dan een halve meter breed en erg steil en rotsig. In het bovenste gedeelte moet men zelfs even ‘berg’ klimmen en heb je je handen af en toe nodig.
Na ca. 2 uur ziet men, terugkijkend, de route die gisteren is afgelegd. Spoedig daarna houdt de heide op en loopt men over kale, steeds steiler wordende, rotsen. Na enige tijd ziet men grote hoeveelheden boomheide, reuzenlobelia’s en reuzenkruiskruid opduiken. De helft van de tocht is nu afgewerkt en het kan steeds kouder worden. Zwarte vaak lava rotsen ter grootte van een huis bepalen het karakter van het landschap. Na ca. 5 tot 6 uur is de rand van het Shira-Plateau bereikt. Door hogere vegetatie lopen we naar ons kamp dat wij na een half uur bereiken.

Dag 3

Shira Camp (3800m) – Barranco Camp (3900m). Duur: ca. 6-8 uur.
Na geruime tijd stijgen, kiezen we bij een kruising het rechter pad: de Southern Summit Bound en bereiken een grote zwarte zandachtige woestenij, die met miljoenen zwarte lavabrokken bezaaid is. Het pad gaat nu ca. 1 uur bergopwaarts. Er is weer meer lage vegetatie maar het landschap blijft een woestijnachtig karakter houden. Wij lopen ongeveer twee uur door dit landschap en komen daarna langs een steile rotswand. Wij stijgen door tot 4600m waar wij aan de voet van de Lava Tower met blik op de Kili, onze lunch gebruiken. Via een lange afdaling afgewisseld met enige stijging, komen wij de fraaie Reuzenlobelia’s en Reuzenkruiskruid tegen. Daarna komt na deze lange dag het Barranco Camp in zicht. We zien links de machtige Barranco Wall die door de ondergaande zon, een prachtige kleur-schakering heeft van geel tot krachtig rood. Tegenover ons is de “Breakfastwall” te zien die wij morgen moeten bedwingen. Ook is de besneeuwde Kili goed zichtbaar. Naar beneden kijkend zien we de lichten van Moshi glinsteren ongeveer 3400m lager en ca. 60 km verder gelegen. De sterrenhemel is hier schitterend.

Dag 4

Barranco Camp (3900m) – Karanga Camp (4000m). Duur: 4 tot 5 uur
We breken vroeg op en gaan in de richting van de “Breakfastwall”. Een paar minuten nadat u een grote rotspartij gepasseerd bent, begint de opgang naar de “Breakfastwall”. De bestijging hiervan is niet makkelijk en erg steil maar het is niet zo gevaarlijk als het lijkt. Na 1½ tot 2 uur heeft u het voor elkaar. Boven aangekomen ziet u vanaf een klein plateau de Kili schitterend liggen mits wolkenvrij. Rechts ziet u het pad dat wij moeten volgen. Het gaat nu weer een tijdje bergafwaarts. Een klein half uurtje ná de “Breakfastwall” moet u weer een beekje oversteken. De rest van het pad is snel beschreven: bergop, bergaf en beekjes oversteken waarvan sommige uitgedroogd zijn. De Kili hebben wij steeds aan de linkerkant en bij mist kan het zicht niet meer dan 10 meter tot 200 meter bedragen. Dan is het hier meestal koud en vochtig. Ook tijdens de droge periode regent het hier vaak en gaat de regen regelmatig over in hagel of sneeuw. Plotseling ziet u in een reusachtig dal, de Karanga Valley met aan de overkant het Karanga camp. De afdaling de kloof in is steil.
Na enige tijd bent u bij de Karanga River (een beek) aangekomen. De weg omhoog naar Karanga Camp is steil en kan lang, koud en inspannend zijn.

Dag 5

Karanga Camp (4000m) – Barafu Camp (4600m). Duur: ca. 4 uur
Onze route gaat weer net als voorgaande dagen: bergop. Hiervoor wordt u beloond door grandioze vergezichten op Moshi, Mount Meru en de Kili. Het is een fantastisch panorama als het weer meewerkt. Na ca. 1,5 tot 2 uur is een rustplaats (met een belangrijke kruising) bereikt en kijkt men in een heel breed dal. Als u naar het Barafu Camp wilt, moet u eerst naar het dal afdalen en aan de andere kant van het dal weer steil omhoog.
De steenbrokken worden vlakke platen, die langs de weg liggen, vaak verbrokkeld tot heel veel losliggende stenen. Nog een half uur en men bereikt een wegversperring: een lavarug. Men kan er in rechte weg overheen klimmen of er omheen lopen wat een ca. 500 meter omweg betekent.
We lopen over een kam verder. We gaan links steil omhoog en zien na ca. 20 minuten voor de eerste maal de Mawenzi, Kili`s 2e krater. De weg blijft stijgen op een harde ondergrond van heel veel losliggende stenen. Lastig is ook de vaak plotseling opkomende stormwind en de felle kou. Dan bent u bij Barafu Camp, een pure stenenwoestenij. Na de lunch is het rusten geblazen tot aan het late diner want voordat we naar de top vertrekken proberen we nog wat extra rust te nemen. Tegen middernacht starten we met de beklimming naar de top.

Dag 6

Barafu Camp (4600m) – Uhuru Peak (5895m) – Barafu Camp/Mweka Camp. Duur: 9 tot 11 uur.
De bodem is knalhard bevroren, je loopt over losse steenslag, vulkanisch gruis, zand en platen.
Deze beklimming is steil en inspannend. Langzaam lopen, rustig ademen en geen onnodige bewegingen is ons advies. Na 5-6 uur lopen verschijnt in de schemering aan de kraterrand het bord, Stella Point. Het panorama van de kraterrand berooft u bij goed weer van de laatste adem. Vanaf Stella Point tot Uhuru Peak is het nog een klein uurtje. U heeft de top bereikt en u staat op 5895m, `Het dak van Afrika`!
U hebt uitzicht op: Moshi, Mawenzi, Mount Meru, de Masai-Steppe, de komplete Oost- en Zuidflank. Bij helder weer ziet u de kromming van de aarde, even het gevoel of u vanuit de ruimte kijkt.
U zou graag langer van dit panorama willen genieten maar vaak dwingen de kou en de wind en uw energie, u op deze hoogte tot verder gaan, de afdaling wacht die 2 tot 5 uur in beslag neemt. Daarna terug naar Barafu kamp. Heerlijk nagenieten en sterke verhalen ophangen en daarna uitrusten in uw tent. Na de lunch: afdalen naar Mweka Camp om daar voor het laatst op de berg te overnachten. Daar iedereen last heeft van het weer en hoogteziekteverschijnselen, is verder afdalen tot Mweka, veruit de beste optie.

Dag 7

Mweka Camp – Mweka Gate – Arusha Lodge. Duur afdaling 3-4 uur.
Na een goed vroeg ontbijt beginnen we aan een stevige afdaling naar Mweka Gate vanuit Mweka Camp (3000m.) door het regenwoud. Als we geluk hebben, komen we de Colobus apen nog tegen.
Na uitschrijving gaan we voor een lunch naar Mweka village.
Vervolgens transport naar onze lodge bij Arusha.
U ontvangt voor het bereiken van Stella Point cq Uhuru top, een genummerd certificaat.

Inbegrepen

 • Stichting Garantie Fonds Reisgelden (SGR)
 • Retour vliegreis per lijnvlucht naar Yomo Kenyatta Airport in Nairobi. (Mogelijkheid om de vlucht naar Kilimanjaro Airport te maken, hiervoor geldt een toeslag)
 • Luchthavenbelasting en veiligheidstoeslag luchthavens
 • Transport Nairobi naar Arusha en terug of van Kilimanjaro Airport naar Arusha v.v.
 • Overnachtingen in Lodge te Arusha op basis van half pension
 • Transport naar Machame Gate (de start van de trekking)
 • 7 daagse trekking op basis van vol pension (3 maaltijden per dag)
 • Camp- en National Park entreegelden
 • Gidsen, dragers, koks
 • Tenten en ander camping equipement
 • Transport Mweka Gate naar (Colobus Mountain) Lodge te Arusha (einde van de trekking)
 • Engelstalige begeleider / chief guide gedurende de Kilimanjaro-expeditie reis en bij voldoende deelname (minimaal 10 deelnemers) tevens onze Nederlandse gids Ammy Uijen.

Niet inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekeringen
 • Visumkosten voor Kenia en Tanzania
 • Inentingskosten en kosten voor medicamenten
 • Uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes enz. enz.
 • Tipgeld voor gidsen, dragers en koks
 • Eigen equipement (telescoop wandelstokken, lampjes enz. enz)
 • Lunchkosten tijdens verblijf in hotels te Nairobi en Arusha

Optioneel Safari in 4 Nationale Parken

Dag 1 Tarangira National Park

U wordt na het ontbijt opgehaald bij uw hotel. De tocht gaat in een 4×4 Landrover naar Tarangira National Park. Uw chauffeur/gids en een kok begeleiden u. U zult versteld staan van de enorme verscheidenheid aan dieren die u aantreft: giraffes, olifanten, struisvogels, impala’s, gnoes, wrattenzwijnen, zebra’s, buffels enz. enz. Het is zeer verstandig om iets op uw hoofd te dragen tegen de felle zon. Na meerdere uren in de vrije natuur te hebben doorgebracht met een gamedrive, rijdt u naar uw lodge, waar de nacht wordt doorgebracht. Na de maaltijd kunt u nog genieten van de heel aparte sfeer van de tropische avond.

Dag 2 Lake Mayara National Park

Ontbijt en vertrek naar Lake Manyara National Park. Door de dichte bebossing zult u hier naast een grote verscheidenheid aan (water)vogels en natuurlijk de olifanten en giraffes, ook veel bavianen en blue monkey’s tegenkomen. Het kan ook zijn dat u hier leeuwen ziet die graag in bomen klimmen. Misschien blijft er nog wat tijd over om aan het eind van de middag nog even de Rift Barrion op te gaan voor het adembenemende uitzicht!

Dag 3 Serengeti National Park

Ontbijt. Via de rand van de Ngorongoro Krater gaan we naar Serengeti National Park. Een lange maar indrukwekkende tocht dwars door Tanzania en via allerlei kleine lokale dorpjes. Onderweg komt u ongetwijfeld ook duizenden zebra’s, gnoes en Thompson gazellen tegen. Na aankomst in uw lodge in het Serengeti National Park, kunt u lekker genieten van uw diner.

Dag 4 Serengeti National Park

Ontbijt om 07.30 uur. Vertrek voor een game-drive door Serengeti. Luipaarden, gnoes, buffels, nijlpaarden en gazelles zullen u vergezellen op uw avontuurlijke tocht. In de middag brengen we nog een bezoek aan het Serengeti Park Museum waarin uitgebreid zult worden voorgelicht over hetgeen u al met eigen ogen gezien heeft. Daarna vervolgt u de game-drive door Serengeti. Om ca. 18.00 uur komt u weer in de lodge terug voor de maaltijd en om te genieten van de serene rust van de avond.

Dag 5 Serengeti en Ngorongoro National Park

Na het ontbijt op weg naar de Ngorongoro Krater. Dwars door de natuur. Onderweg maakt u nog een korte stop bij Oldurai Gorge Museum waar 3.6 miljoen jaar oude resten van mensen gevonden zijn evenals voetafdrukken. Hier zijn diverse grote aantallen diersoorten te zien omdat door de ligging altijd voor iedereen voldoende voedsel aanwezig is en dus de noodzaak van wegtrekken ontbreekt. Tegen de avond arriveert u bij uw lodge.

Dag 6 Ngorongoro National Park

Vroeg ontbijt, om zoveel mogelijk tijd te hebben voor het bezoek aan die ongelofelijke biotoop de Ngorongoro Krater. Ook vandaag zult u weer overweldigd raken door de immense natuur en haar bewoners. Een avontuurlijke tocht richting Arusha sluit deze indrukwekkende safari tegen de namiddag af.
*Door weers- en allerlei lokale omstandigheden, kan de route worden aangepast!

Inbegrepen

 • Transfer naar hotel.
 • Bij aankomst overnachting in hotel te Nairobi (logies en ontbijt)
 • Transfer van Nairobi naar Arusha v.v. per bus.
 • 2 overnachtingen Colobus Mountain Lodge (half pension).
 • 6 dgn Game Drive door diverse Nationale parken.
 • 5 overnachtingen in lodges op basis van vol pension tijdens de safari.
 • 2 overnachtingen hotel boulevard 4* te Nairobi met zwembad. (logies en ontbijt).

Niet inbegrepen

 • Tipgeld gids / chauffeur.
 • Niet vermelde maaltijden in het programma.
 • Visumkosten.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.

Reisplan Zanzibar

Het Tanzaniaanse eiland Zanzibar ligt 35km van Dar Es Salaam in de Indische Oceaan en meet ongeveer 85 bij 38 km. Al heel vroeg (rond 1000 jaar na Chr.) vestigden zich de Arabieren er en kwamen ze in het bezit van het hele eiland. De Arabieren vooral uit Oman, dreven er handel (ivoor, huiden, slaven, kruiden en specerijen vooral kruidnagels) en lieten veel gebouwen en invloeden achter. Overbekend is natuurlijk de lucratieve slavenhandel die veel volkeren en culturen deed samenkomen op dit eiland zoals Perzen, Portugezen, Duitsers, Britten etc. zodat men met recht kan spreken van een smeltkroes van volkeren op dit eiland.

Voor een bezoeker zijn er interessante bezienswaardigheden zoals het “antieke” gedeelte van Zanzibar-stad, genaamd Stone Town, waar je gemakkelijk in zou kunnen verdwalen door de vele kleine straatjes en steegjes en zijn rijke moskeeën. Evenals in andere steden van Tanzania zal er altijd wel iemand op je afkomen om te helpen, maar verstandig is om er heel duidelijk geen gebruik van te maken. Je raakt ze anders moeilijk kwijt.
Aan Creek Road (de grens tussen oud en nieuw Zanzibar) is een grote markt.
Waar vroeger de slavenmarkt was, staat nu een Anglicaanse kerk Church of Christ, die van binnen zeer indrukwekkend is. Ook is er nog veel overgebleven uit die slaventijd, o.a. een monument “De Slavenput”.

Enkele andere bezienswaardigheden in Zanzibar zijn:

 • Het Arabische Fort uit 1710, een verdedigingswerk
 • Het Livingstone House
 • Jozami Forest natuurgebied
 • De specerijen-kruiden plantages
 • Tippu Tip House van één van de beruchtste slavenhandelaren
 • En natuurlijk de prachtige tropische stranden aan de Indische Oceaan.

Op Zanzibar kun je met een huurauto of via georganiseerde excursies, allerlei kanten op: o.a. de “Spice-tour” langs diverse plantages is een niet te missen activiteit.
Je kunt ook naar Jozami Forest gaan. Een natuurgebied met klein wild en ongelofelijk veel vogels, maar ook een oneindig aantal vlindersoorten.
Het plaatsje Mangapwani was vroeger een depot voor de slaven die in grotten “opgeborgen” werden voordat ze verscheept werden.
In Kizimkazi staat de oudste moskee van Zanzibar de Shirazi Dimbani. Hier vandaan kun je ook een boottocht op de Indische Oceaan maken om dolfijnen te spotten.
Het is zeker heerlijk om op het strand bij te komen en te genieten van dit tropisch paradijs of te gaan duiken/snorkelen langs de vele prachtige koraalriffen.
Resumerend, op zanzibar kunt u o.a. duiken, snorkelen, een bezoek brengen aan de old town, een specerijen plantage bezoeken ( Spice Tour) of gewoon lekker zwemmen, luieren en kijken naar de apen of de vogels.

Dag 1

Vertrek van Arusha/Kilimanjaro Airport naar Zanzibar, transfer Paradise Beach Resort.

Dag 2 t/m 5

Verblijf in Paradise Beach op basis van 2 personen, inclusief all inclusive.

Dag 6

Transfer van Paradise Beach naar de luchthaven. Terugvlucht (route en tijden afhankelijk van uw geboekte vluchtschema).

Inbegrepen

 • Vlucht Kilimanjaro Airport naar Zanzibar
 • Transfer van de luchthaven naar Paradise Beach Resort v.v. ( 2 transfers)
 • Vijf overnachtingen op basis van all inclusive
 • Terugvlucht (route en tijden afhankelijk van uw geboekte vluchtschema)

Niet inbegrepen

 • Uitgaven van persoonlijke aard

Reisdata

Deze Kilimanjaro expedities zijn als groepsreis mogelijk: 27 juli 2020 en 5 september 2020. Individuele reis uitsluitend op aanvraag.
De safari en/of de Zanzibar reis zijn optioneel te maken na afloop van de Kilimanjaro expeditie. Speciale wensen? Bel 073 – 511 23 14.

Prijzen Kilimanjaro en optoineel Safari en/of Zanzibar

Expeditie1=Kilimanjaro pp.2=Kilimanjaro + Safari pp.Uitbreiding 1 of 2 met Zanzibar pp.
Vertrekdata
Groepsreis 27 juli 2020, 5 september 2020€ 2.785,-*€ 4.785,-*€ 695,-*
Individuele expeditieBel onsBel onsBel ons
Overig
Administratie kosten€ 23,- per boeking€ 23,- per boeking
Toeslag 1 persoonskamer (budget room)nvt€ 245,-nvt
Seizoentoeslag in juli, augustus en december€ 175,-€ 175,-
Extra hotel overnachtingen in Arusha of Nairobi vanaf€ 65,- / € 95,- ( logies/ontbijt)€ 65,- / € 95,- ( logies/ontbijt)
* = LET OP: Vermelde prijzen zijn richtprijzen!!! In verband met de grote valuta schommelingen, maken wij een definitieve prijs op maat voor u bij interesse in deze reis. Bel ons voor een actuele prijsopgave.